איורוודה, הרפואה ההודית העתיקה
האיורוודה או הרפואה ההודית, היא הרפואה העתיקה ביותר בעולם, היא נולדה בהודו לפני חמשת-אלפים שנה, ולפי הכתבים העתיקים היא 'הורדה' על ידי חכמים/יוגים/רישים בזמן מדיטציה עמוקה, מבחינה פילוסופית, היא מעולם לא נבראה אלה תמיד הייתה קיימת והיוגים רק קיבלו אותה.
האיורוודה היא רפואה הוליסטית שמחברת קווים בין גוף, תודעה, חושים(רגשות) ונשמה. היא שואפת להגיע ולטפל במקור חוסר האיזון או הסבל, ולעקרו מהשורש, האיורוודה ידועה כרפואה שמטפלת בחולה אך גם באותה המידה משמרת ומחזקת את בריאותם של הבריאים על ידי אורח חיים מיטיב, תזונה, מגוון רחב של טיפולים שונים ופורמולות צמחי מרפא.
שלושת הדושות- שלושת המקורות
למי שקצת קרא על איורוודה בעבר, שלושת הדושות יהיה מושג בסיס באיורוודה.
שלושת הדושות נחשבות לשלושת המקורות, שלושת שורשי הבריאה הפיזית.
לפי האיורוודה העולם הפיזי התגבש מחיבור של חמישה אלמנטים.
כל חלקיק ותא בכדור הארץ נוצר על ידי אחד מהאלמטים או שילוב של האלמנטים במינונים שונים.
חמשת האלמטנים הם- חלל (מרחב), אוויר, אש, מים ואדמה.
שלושת הדושות מורכבות מחמשת האלמטים כך-
• וואטה- 1/2 אוויר ו1/2 חלל (מרחב)
• פיטה- 2/3 אש ו1/3 מים
• קאפה- 1/3 מים ו2/3 אדמה
אז על קצה המזלג, איך שלושת הדושות באות לידי ביטוי בגוף?
פרקריטי וויקריטי-
על כך נכתבו אינספור ספרים עבי-כרס, לכן גם אם אנסה לכתוב בכמה מילים על של שלושת הדושות לא אצליח, אז אתן דוגמאות קטנות שאולי יצליחו להעביר את העיקרון הכללי:
פרקריטי
פרקריטי זו הדושה היציבה שאיתה נולדנו, היא יכולה להשתנות בצורה קלה מאוד במעברים בין ילדות לנערות ובגרות ובין בגרות לגיל המעבר והגיל השלישי.
הפרקריטי יכולה להיות מורכבת מדושה אחת דומיננטית ושתי דושות משניות, חיבור של שתי דושות מרכזיות ודושה שלישית משנית או חיבור מאוזן של שלושת הדושות ביחד.
אנשי הוואטה- בדרך כלל יהיו יותר דקיקים, קופצניים, אווריריים, נוטים לבעיות קשב וריכוז במקב לא מאוזן, לא יכולים לשבת במקום אחד לזמן ארוך, נטייה לעור יבש יותר ורגישות לקור, קול צרוד ומשתנה.
אנשי הפיטה- בדרך כלל יהיו יותר אנרגטים, מהירים, חדים, הם אלה שמוציאים תכניות לפועל. יש נטייה לעצבנות במצב לא מאוזן, רגישים לחום ולחות, עור אדמומי, שיער דק, קול כריזמטי.
אנשי הקאפה- בדרך כלל יהיו יותר מקורקעים, מבנה גוף יציב ועבה, גם אם ינסו להיות דקיקים ורזים כמו הוואטה לא יצליחו (א אל תנסו!). הם חינניים ומתוקים, פועלים בצורה שקולה. במצב לא מאוזן יש נטייה לדכדוך, עייפות ועצבות. רגישים לקור ולחות, קול גבוה וילדי.
ויקריטי
כשאחת או כמה מהדושות יוצאות מאיזון הן משפיעות על גורמים שונים בבריאות הפיזית והנפשית שלנו:
• וואטה- הוואטה מזוהה עם המעי, מפרקים, מערכת העצבים. כשהוואטה יוצאת מאיזון בדרך כלל היא תופיע לטווח הקצר בעודף אוויר במערכת (גזים), עצירות. ירידה חדה במשקל או עלייה חדה במשקל ותתבטא גם בבעיות קשר וריכוז, חוסר מנוחה וסטרס. יובש וקילוף העור. כאבי שרירים, כאבי מפרקים, נוקשות וכאבי גב וצוואר. לטווח הארוך יהיו גם מחלות אוטואימוניות ומחלות ניווניות. דלקות פרקים ובריחת סידן. עייפות האדרנל ועוד.
• פיטה- הפיטה מזוהה עם איזור הכבד, כיס מרה, טחול, מעי דק, תריסריון, כליות, מערכת הדם ועור. כשהפיטה יוצאת מאיזון היא תתבטא בחומציות יתר, ריפלוקסים וצרבות. מעי רגיז. עצבנות, כעס וחוסר סבלנות. דלקות כרוניות. פצעים, פריחה או אדמומיות על העור. פטריות, בקטריות ווירוסים מתפשטים בקלות. אקנה על עור הפנים, חוסר איזון הורמונלי, לחץ דם גבוה ועוד.
• קאפה- הקאפה מזוהה עם המערכת החיסונית, מערכת הלימפה, איזור הריאות והנשימה (הפראנה) ורקמת שומן. חוסר איזון של הקאפה יכול להתבטא כנשימה שאינה זורמת כמו שצריך- חוסר פראנה בגוף. רגישות יתר, היאחזות, עצבות ודכדוך. עייפות יתר. השמנה. ליחה מוגברת, שיעול כרוני, כולסטרול גבוה. סוכר גבוה וסכרת. גידולים שומניים. בצקות ועוד.
עוד מושגים מנחים באיורוודה על קצה המזלג
שלושת הגונות- שלושת איכויות התודעה
שלושת הדושות עובדות בזרימה יחד עם איכויות תודעתיות שונות- לפי האיורוודה, תודעה קיימת בכל, אך אין לה ביטוי פיזי אלה רק השפעה על גופים פיזים ואינה נתפשת על ידי העין.
יכולות התודעה הן- סאטווה, ראג’אס ותמס
סאטווה- האיכות הבוראת, יצירה, בריאה ובריאות - ב.ר.א. האיכות הנעלה ביותר. באיורוודה אנחנו שואפים לחיים הכוללים 70% סאטווה.
ראג’אס- האיכות השומרת, הלוחמת, ההישרדותית.
תמס- האיכות המתכלה, מיצגת מוות וחוסר הכרה.
לפי האיורוודה לכל תא ותא בגוף ובכל יצור חיי, צמח או דומם קיימות שלושת הגונות, כל דבר נברא, יישמר בדרך זו או אחרת ויתכלה בחזרה לאדמה בזמן כזה או אחר. לפי צ’ראקה סמהיתה כדי לשמור על בריאות רוחנית וגופנית, אנחנו רוצים לשאוף לחיות חיים שהם 70% סאטווה, 20% ראג’ס ו10% תמס (לגברים) ו70% סאטווה, 10% ראג’ס ו20% תמס (לנשים)
דהאטוס
שבע רקמות הגוף הראשיות- ראסה, רקטה, ממסה, מדהו, אשטי, מאג’ס, שוקרה
כלומר, מערכת חיסונית, מערכת הדם, רקמת שריר, רקמת שומן, עצם, מערכת עצבים ומוח, מערכות הרבייה
לכל דהטו כזה יש סאב- דהטוס, כלומר רקמות משניות ופסולת.
אגני
אגני הוא אש העיכול, אש הטרנספורמציה, לכל דהאטו קיים אגני משל עצמו שאחראי להעביר נוטריאנטים מדהטו אחד לדהטו הבא. והאגני העיקרי נמצא בקיבה, נקרא לו ג’אטהרה אגני, הוא המאסטר, זאת הסיבה שאיכות מערכת העיכול שלנו תקבע את איכות שאר מערכות הגוף.
סרוטאס
סרוטאס הם ערוצים, לכל דהטו יהיה ערוץ משל עצמו, יהיו גם ערוצי אוכל, שתייה, נשימה, יחד עם צואה, שתן וזיעה. וסרוטאס נוסף למאנה- כלומר לתודעה, שהיא אינה גופנית אך מתבטאת בגוף.
לנשים יש 16 סרוטאס
לגברים יש 14 סרוטאס
אוג’אס
אוג’אס נמדד כ5 טיפות שנמצאות בלב. האוג’אס זה אנרגיית חיים מעגלית, הוא מגיע בסוף שרשרת הדהטוס,אחרי שכל הדהטוס קיבלו מזון (אהרה) בצורה אופטימלית, האוג’אס מקבל גם הוא מזון ואחראי על אנרגיית חיים נקייה, פרספקטיבה נקייה, נחת, אושר ושביעות רצון.